Logopedie Apeldoorn

Wat is logopedie?

Taal, spraak, stem, gehoor, slikken…

Wat is logopedie?

Taal, spraak, stem, gehoor, slikken…

Bij de Winkel Logopedie in Apeldoorn onderzoekt, adviseert en behandelt de logopedist mensen die problemen ervaren op het gebied van stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedie is veel breder dan de meeste mensen in eerste instantie denken. Bij logopedie denkt men snel aan stotteren of het niet goed kunnen uitspreken van klanken, maar een logopedist doet meer dan dat.

Kinderen kunnen om allerlei redenen bij De Winkel Logopedie in Apeldoorn komen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die niet of laat beginnen met praten, kinderen waarbij de tanden scheef zijn gaan staan door verkeerd slikken of bijvoorbeeld duimen en nog veel meer.

Taal

Als er problemen optreden in de taalontwikkeling van het kind, kan dat problemen geven in de communicatie.

Spraak

Als uw kind bepaalde klanken of woorden niet goed kan uitspreken is hij of zij minder goed verstaanbaar voor zijn of haar omgeving.

Stem

Keelklachten en stemklachten kunnen op den duur ontstaan als er niet de juiste verhouding is tussen stembelasting en stemrust.

Afwijkende mondgewoonten

Afwijkende mondgewoonten zijn negatief voor onder andere de gebitsstand, het spreken en het gehoor.

Gehoor

Communiceren is een combinatie van spreken en luisteren. Die twee functies horen bij elkaar, als je een gesprek voert met iemand.

11Logopedie Apeldoorn

Taal

Spraak- taalontwikkeling

Taal is overal om ons heen aanwezig. Je kunt je voorstellen dat als er problemen optreden in de taalontwikkeling van het kind, het problemen geeft in de communicatie.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de taalontwikkeling van uw kind anders verloopt dan bij leeftijdsgenoten. Een vertraagde spraakontwikkeling kan samenhangen met andere stoornissen zoals slechthorendheid of een algehele achterstand. Maar het komt ook voor dat het kind slecht spreekt zonder dat er een duidelijke oorzaak voor gevonden wordt. Een vertraging in de spraakontwikkeling geeft problemen: het kind wordt door de omgeving niet begrepen en het kan zich niet goed uiten. Dit kan tot gedragsproblemen leiden: het kind wordt opstandig en driftig als het niet begrepen wordt of het gaat zich juist steeds meer terugtrekken. Ook het leren op school kan moeizamer verlopen.

Naar aanleiding van het intakegesprek, plant de logopedist een (spraak-)taalonderzoek in. Na het onderzoek bespreekt de logopedist samen met u de resultaten. Vervolgens wordt bekeken of logopedie nodig is en wat de logopedist voor u en uw kind kan betekenen.

Spraak

Uitspreken van woorden en klanken

Als uw kind bepaalde klanken of woorden niet goed kan uitspreken is hij of zij minder goed verstaanbaar voor zijn of haar omgeving. De betekenis van een woord kan veranderen (‘kip’ wordt ’tip’) of woorden zijn onverstaanbaar. Sommige kinderen raken hierdoor gefrustreerd en het plezier in communiceren kwijt. De logopedist helpt uw kind zodat hij of zij weer verstaanbaar wordt.

11Logopedie Dok Zuid Spraak
11Logopedie De Winkel Stem

Stem

Gebruik & intensiteit

Onze stem is ons middel om verstaanbaar te communiceren met anderen. Klankkleur, luidheid en toonhoogte spelen mee in hoe uw boodschap overkomt. Wat u zegt kan een andere betekenis krijgen door de manier waarop u de woorden uitspreekt.

Als men in het dagelijks leven de stem intensief moet gebruiken bij spreken en/ of zingen, kan dit keelpijn en stemklachten tot gevolg hebben. Intensief stemgebruik vermoeit de keel en het fijne weefsel van de stembanden. Die vermoeidheid kan zich over het hele lichaam uitbreiden, zodat men zich aan het einde van de dag soms doodop voelt. Er kan een gevoel bestaan van een slijmpropje of kriebel in de keel dat niet weggeslikt kan worden. De keel kan branderig of pijnlijk aanvoelen en is geïrriteerd. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij veelvuldig keelschrapen en kuchen.

Iedereen kan deze keelklachten krijgen, bijvoorbeeld na een feest of tijdens een verkoudheid. Ze zijn dan kortdurend en voorbijgaand van aard. Als echter keelpijn na intensief stemgebruik regelmatig blijft voorkomen, kan men daarvan zoveel hinder ondervinden, dat de zin om te spreken afneemt. Bovendien kunnen personen met een spreekberoep op den duur stemklachten ontwikkelen. De stem wordt hees of schor, valt weg en kan niet meer zo gebruikt worden als men wil. Vaak ontstaat dit omdat er niet de juiste verhouding is tussen stembelasting en stemrust; de stem heeft onvoldoende tijd om te herstellen. Keelklachten en stemklachten bij intensief stemgebruik kunnen wijzen op een verkeerd gebruik van de stem. De KNO-arts zal een eventuele organische oorzaak zoals een poliep of stembandknobbeltjes, uitsluiten.

Afwijkende mondgewoonten

O.a. mondademen, duimzuigen, afwijkend slikken of kauwen en nagelbijten

Afwijkende mondgewoonten zijn gewoontehandelingen of bewegingen die negatief zijn voor de gebitsstand, het spreken, het gehoor en de gezondheid. Habitueel mondademen, afwijkend slikken en kauwen en duim- en vingerzuigen (en spenen) zijn afwijkende mondgewoonten. Verder vallen foutieve lipgewoonten, tonggewoonten en nagelbijten onder afwijkende mondgewoonten. De logopedist bij Logopedie Apeldoorn geeft adviezen om het afwijkend mondgedrag af te leren en geeft oefeningen mee om de spieren in – en rondom te mond te versterken.

11Logopedie Apeldoorn
11Logopedie Apeldoorn

Gehoor

Waarneming van gesproken geluid

Communiceren is een combinatie van spreken en luisteren. Die twee functies horen bij elkaar, als je een gesprek voert met iemand.

Je reageert op wat de ander zegt en hoe jij dat (gesproken geluid) waarneemt. Hoe je hoort beïnvloedt de reactie. Als je iets niet helemaal verstaan hebt, vraag je om te herhalen. Omdat logopedie gaat over communicatie, kijkt de logopedist bij De Winkel Logopedie in Apeldoorn ook naar het gehoor. Daarnaast is een goed gehoor een voorwaarde voor een goede spraak-taalontwikkeling. Daarom neemt de logopedist het gehoor ook mee in haar observaties. Mochten er twijfels zijn over het gehoor, kan de logopedist u adviseren naar de KNO-arts te gaan.

Klachten met spraak, stem, taal, afwijkende mondgewoonte of gehoor aanpakken?

Maak nu een afspraak